Strona 1 z 1

PostNapisane: wtorek, 22 cze 2010, 12:53
przez toxyna
Chciałbym dowiedzieć jakich produktów spożywczych powinienem unikać podczas treningu na gęstość. Mile widziana krótka wypowiedź dlaczego akurat ten.

PostNapisane: wtorek, 22 cze 2010, 15:02
przez Nox
Przede wszystkim produktów z wysokim Indeksem Glikemicznym.

Dlaczego? (krótkie info z moich notatek kursowych)

Indeks glikogenowy określa szybkość zmian w poziomie glukozy we krwi pod wpływem spożytych węglowodanów. Jest niezwykle istotne, jakie węglowodany spożywasz. Zasadniczo węglowodany o niskim IG są bardziej korzystne dla organizmu niż te o wyższym, czyli łatwo przyswajalne (oprócz pewnych sytuacji). Po spożyciu produktów zawierających węglowodany o wysokim IG (np. glukoza spożywcza, wszelkie słodycze, miód, wysoko słodzone napoje chłodzące, ziemniaki, białe pieczywo) organizm stosunkowo je trawi i wchłania, znacznie podnosząc poziom glukozy we krwi. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby organizm mógł wykorzystać taką ilość glukozy w tak krótkim czasie na zamianę na glikogen, bądź zużyć na aktualne potrzeby energetyczne. Skutkiem dostarczenia organizmowi zbyt dużej ilości glukozy w stosunkowo krótkim czasie, ilości, której organizm nie jest w stanie wykorzystać bezpośredni ani jako źródło energii, ani do budowy glikogenu, jest zamiana glukozy w tłuszcze.


Złych tłuszczy, czyli takie które są stałe w temperaturze pokojowej (pochodzenia zwierzęcego) smalec, masło itp. Złe tłuszcze zawierają głównie nasycone kwasy tłuszczowe.
Należy zatem zadbać o dostarczenie organizmowi tych 'zdrowych' tłuszczy. Jak wiadomo, nawet przy redukcji wagi ciała są one niezbędne. Zdrowe tłuszcze, to takie które są ciekłe w temperaturze pokojowej (pochodzenia roślinnego) oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej lniany itp. Dobre tłuszcze zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.