jajko...

Nawet najlepszy samochód nie pojedzie bez paliwa. Kulturystyczne odżywianie.
Przemyśl co jesz, bo to jest kluczem do osiągnięcia sukcesu. Dieta dla każdego.
 
Posty: 3
Dołączył(a): czwartek, 6 sie 2015, 23:59

Post przez IGillenI » poniedziałek, 15 lut 2016, 21:29

wydaje mi sie ze kiedyś juz był taki temat, ale nie chce mi sie za bardzo zaglądać w archivum, wiec chciałbym wiedzieć ile bialka, węglowodanów i tluszczu ma ugotowane jajko...

 
Posty: 14
Dołączył(a): poniedziałek, 24 sie 2015, 10:09

Post przez Valentainn » poniedziałek, 15 lut 2016, 21:30

Wegiel 0,5; bialko9,8; tluszcz 7,6 109kalorii

 
Posty: 4
Dołączył(a): sobota, 29 sie 2015, 06:04

Post przez Kspokokamil » poniedziałek, 15 lut 2016, 21:30

mniej wiecej ale ja sluyszalem ze bialka ma 6-7

 
Posty: 12
Dołączył(a): sobota, 29 sie 2015, 19:00

Post przez KenneyH » poniedziałek, 15 lut 2016, 21:32

1 jajko
waga - ok. 6 dag
energia - 75 kcal
tluszcz - 7 g
bialko - 7 g
składniki mineralne: łatwo przyswajalne zelazo, wapn, fosfor
witaminy: wit. A, D i z grupy B

Jaja są pozywieniem niskokalorycznym /1 jajo około 1 kalorii/. Jajo jest w zasadzie pozywieniem kompletnym tzn. zawiera wszystkie konieczne do zycia i rozwoju organizmu skladniki: bialko, tluszcz, fosfor, potas, siarke, magnez, miedz oraz witaminy A, B, D, E, PP. Najzdrowsze są swieze jajka ugotowane na miekko, ze scietym bialkiem i prawie płynnym zoltkiem. Surowych jaj lepiej nie jesc. I to nie tylko dlatego, ze mozna zarazić sie salmonella. są one również niewskazane z tego powodu, ze surowe bialko zawiera awidyne /glodne bialko ktora wykrada z organizmu odpornosciowa witaminę H /biotyne/. W bialkach scietych lub ubitych na pićne nie ma juz awidyny. Jajka należy przechowywać w temperaturze od 1 do 4 st. C. Jajka trzeba myc przed samym spozyciem, zanurzając je na minutę we wrzatku. Lepiej nie kupować jaj o bardzo polyskiwych skorupkach, bo zwykle nie są byc swieze. Jajka o ciemnych skorupkach są odporniejsze na stluczenia od jasnych. Kolor skorupki nie ma wpływu na smak jajka ani na jego swiezosc. Nie rozbijając skorupki, jajko surowe od gotowanego mozna odróżnić w ten sposob, ze surowe puszczone w ruch obrotowy nie chce wirowac, natomiast ugotowane kreci sie. Aby sprawdzic, czy jajko jest swieze, należy je zanurzyć w szklance wody. Swieze opadnie na dno, nieswieze bedzie wypływać na wierzch. Jajka wyjęte z lodówki często pękają w czasie gotowania. Aby temu zapobiec, należy nakluc szerszy koniec ostra szpilka, włożyć je do zimnej wody i powoli podgrzewac. Piane z bialek mozna utrwalic, dodając pod koniec ubijania odrobinę cukru, syropu lub zelatyny. Jajka smażone na tluszczu są ciezko strawne. Od najdawniejszych czasów jajko uważano za symbol zycia, a także plodnosci, miłości i sily. Wierzono w jego zyciodajne, oczyszczajace wlasciwosci.

http://www.3miasto.com.pl/konkurs/kon.phtml?id_konkurs 1292 http://www.3miasto.com.pl/konkurs/kon.phtm...id_konkurs 1292

 
Posty: 14
Dołączył(a): poniedziałek, 24 sie 2015, 10:09

Post przez Valentainn » poniedziałek, 15 lut 2016, 21:37

A słyszeliście o tym jakoby jajak wpływały na ...jajkaż! ( tzn.
pozytywnie na popęd i negatywnie na plodnosc)

 
Posty: 4
Dołączył(a): poniedziałek, 10 sie 2015, 23:17

Post przez YTaszo » poniedziałek, 15 lut 2016, 21:49

no tez tak slyszalem: ze powinno sie jeść kilka jaj na tydzień a niektórzy na dzien jedza kilka a na tydzień 3 :

 
Posty: 12
Dołączył(a): sobota, 15 sie 2015, 16:08

Post przez Oskarr » poniedziałek, 15 lut 2016, 21:56

cholesterol - az 25 mg (dziennie nie powinno sie dostarczać wiecej niz 3 mg)

A ja słyszałem ze to nie prawda, jajko nie ma az tak dużo cholesterolu?

 
Posty: 4
Dołączył(a): sobota, 29 sie 2015, 06:04

Post przez Kspokokamil » poniedziałek, 15 lut 2016, 22:04

żółtko jaja ma wiecej bialka od bialka jaja ale ma tez dużo cholesterolu słyszałem e dziemmie mozna 3 zoltka jeść

 
Posty: 5
Dołączył(a): środa, 12 sie 2015, 06:21

Post przez EDDY » poniedziałek, 15 lut 2016, 22:24

ja dziennie zjadałem od 6 - 9 całych jaj i musze powiedzieć ze masa szla Ale narazie robie sobie przerwe bo jak dalej tak bede wpieprzał to zrobi mi sie jakiś zakrzep czy cus

 
Posty: 11
Dołączył(a): piątek, 7 sie 2015, 07:52

Post przez Dietrich_Vos » poniedziałek, 15 lut 2016, 22:24

Dupa z tym cholesterolem to jest przeciez mniej szkodliwe niz palenie fajek, czy pice wodki i alkoholów czy ćpanie jrm cale zycie jajka i jakoś nie mam zwiększonego LDL ciśnienie wszytko w porzo 125/8

Następna strona

Powrót do Dieta

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości