Ktos tu klamie...

Nawet najlepszy samochód nie pojedzie bez paliwa. Kulturystyczne odżywianie.
Przemyśl co jesz, bo to jest kluczem do osiągnięcia sukcesu. Dieta dla każdego.
 
Posty: 5
Dołączył(a): niedziela, 30 sie 2015, 08:21

Post przez BenniePol » poniedziałek, 11 sty 2016, 12:43

Na roznych serwisach o kulturystyce wyczytałem ze..1g bialka to 4kcal1g wegla to 4kcal1g tluszcza to 9kcaltym czasem na interii pisze, ze dla 1 g bialka - 5,65 kcaldla 1 g tluszczu - 9,45 kcaldla 1 g węglowodanów - 4,1 kcalroznica jest spora wiec kto mówi prawdę jak jest naprawde?

 
Posty: 9
Dołączył(a): poniedziałek, 24 sie 2015, 14:59

Post przez Aisha-Swinia » poniedziałek, 11 sty 2016, 14:56

z tego co mi wiadomo to obojatnie czy bialko zwiezece czy roślinne ma tyle samo czyli 4 kcal,a wegle i tluszcze to zalezy jakie,bo maja wtedy juz inna ilość kcal

 
Posty: 6
Dołączył(a): niedziela, 23 sie 2015, 14:07

Post przez cyganQ » poniedziałek, 11 sty 2016, 14:57

kurde gdzieś czytałem na ten temat, jak znajde to coś napisze, moze Kisiel wie ocb

 
Posty: 15
Dołączył(a): sobota, 1 sie 2015, 03:30

Post przez Gregory1982 » poniedziałek, 11 sty 2016, 14:57

Nikt nie klamie tylko te 5,6kcal itp to jest równoważnik energetyczny fizyczny czyli spalanie po za ustrojowe, jak sama nazwa fizyczny czyli podczas wykowywania ruchu, biegania, cwiczenia na siłowni itp1g bialka to 4kcal1g wegla to 4kcal1g tluszcza to 9kcalTo są wartości równoważnika fizjologicznego czyli coś co sie dzieje w organizmie przy uwzglednieniu strawności i przyswajalności czyli krotko mówiąc energia netto Chyba rozjaśniłem o co biega.

 
Posty: 6
Dołączył(a): niedziela, 23 sie 2015, 14:07

Post przez cyganQ » poniedziałek, 11 sty 2016, 15:06

znalazlem, tak jak mówi Kisiel usredniona kaloryczność brutto:ww 4,15 kcalt 9,45b 5,65(netto tak jak podal Kisiel, stad widać ze najwieksze straty mamy przy trawieniu bialka)usredniona bo są roznice miedzy strawnoscia/przyswajalnoscia poszczególnych fracji bialek czy rodzajów wegli czy tluszczowstad tez rozna kaloryczność netto tych samych skaldnikow pokarmowych w roznych produktach np mleko(ww-3,87 t-9,79, b-4,27) i ziemniaki(ww-3,57 t-8,37 b-2,44)ciekawe zagadnienie, wynika z tego ze możemy opierając swoja dietę na na mięsie które ma niska wartość kaloryczna bialka netto(nie wiem czy to porawne okreslenie ale chyba zrozumiale) jeść sporo mniej bialka niz to sobie obliczylismy!info na podstawie artykułu pana Marka Ciolka


Powrót do Dieta

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość