Śniadanie najważniejszy posiłek dnia!!!

Nawet najlepszy samochód nie pojedzie bez paliwa. Kulturystyczne odżywianie.
Przemyśl co jesz, bo to jest kluczem do osiągnięcia sukcesu. Dieta dla każdego.

Post przez shivaan » wtorek, 20 gru 2011, 12:06

Ja bym powiedział, że od śniadania ważniejszy jest posiłek potreningowy, ale co kto lubi.

Kwachu, pewnie chodziło Ci o grelinę i to prawda, jeśli nie zjemy śniadania, to będziemy głodni. Kilka dni nie jedzenia śniadania i organizm przywyknie do tego i wydzielanie greliny wyreguluje się do tego stopnia, że rano nie będziemy głodni.

Badania wykazały, że jedyna istotna różnica pomiędzy grupą jedzącą 3 posiłki dzienni i grupą jedzącą jeden jest taki, że grupa jedząca jeden straciła tłuszcz nie zmniejszając masy ciała (no i byli bardziej głodni).

W tym badaniu pokazali (na kobietach), że choć grupa jedząca duży posiłek rano (druga grupa wieczorem) straciła więcej masy, ale głównie z powodu tego, że straciły więcej masy mięśniowej. Jak miałbym wybierać między jedzeniem kolacji i jedzeniem śniadania, to zdecydowanie wybrałbym kolację! Zresztą tak właśnie robię od miesiąca i robię się coraz silniejszy jednocześnie tracąc tłuszcz, co też potwierdzają badania :)

Natomiast opinia (bo raczej nie opiera się to na badaniach) o spowolnienie metabolizmu od niejedzenia jest przesadzona. Niektóre badania wykazały, że dopiero po 60 godzinach matabolizm spada o 8%, inne że dopiero po 72-96 godzinach postu. Ale do dopiero po paru dniach, za to na początku metabolizm rośnie o 3.6-10% po 36-48 godzinach od ostatniego posiłku (wg. tego i tego badania). Jak nie jem śniadania, to mój umysł jest wyraźnie bardziej pobudzony, mam więcej energii - więc oczywiście metabolizm też rośnie (wpływ adrenaliny i noradrenaliny). Inne badania pokazały też, że poziom hormonu wzrasta 6 krotnie po 24 godzinach postu.

W ogóle cały ten pomysł, że śniadanie jest ważne wziął się z badaniach epidemologicznych, które przytoczył kicki, a nie badań kontrolowanych! Jedyny wniosek jaki można z nich wyciągnąć, to że istnieje korelacja pomiędzy jedzeniem śniadania, a np. niższą zawartością tłuszczu w ciele. Prawdopodobnie dlatego, że prowadzą zdrowszy styl życia. Podobnie badania wykazały korelację między zdrowiem a stanem cywilnym. Faceci po ślubie są zdrowsi. Czemu? Nie dlatego, że ślub ich uzdrawia, ale zdrowy facet ma większą szansę na ślub i tyle.

Post przez martka321 » piątek, 15 mar 2013, 19:30

900 - o kurcze dużo :) musiałabym więcej ćwiczyć żeby to móc spalić :) ostatnio na sniadanie kiedy mam czas oczywiście przepadam za daniem prawie obiadowym ale co tam w końcu to śniadanie i mozna sobie pozwolić :) http://www.codogara.pl/8069/omlet-z-lososiem/ hmmmmm kocham

Post przez martita » poniedziałek, 25 mar 2013, 13:19

Na śniadanie ostatnimi czasy, żeby przybrać na masie to serwuję sobie taki niby placek, według przepisu stąd http://kulturystyka.pl/najsmaczniejsze- ... ecie-masa/

Post przez lokki » czwartek, 28 mar 2013, 00:38

Sam 'placek' to za mało. Dobre śniadanie jest przede wszystkim bogate w węglowodany, ale zawiera też białko i zdrowe tłuszcze.

Post przez Amelia85 » poniedziałek, 15 kwi 2013, 08:16

Ja codziennie rano jem musli z lidla ( 750g za 8zł) i pół jogurtu naturalnego.
Naprawdę dobre i bardzo zapycha.

Post przez Poldeko » sobota, 20 kwi 2013, 08:35

Na śniadanie świetnie wchodzą banany. Mają dużo cukru, więc nadają się właściwie tylko na pierwszy posiłek dnia lub przed samym treningiem.

Post przez Kukiz29 » środa, 8 maja 2013, 06:25

serek z lidla i bułka

Post przez Xemksija » wtorek, 25 cze 2013, 11:42

Śniadanie jest bardzo ważne ! Zgadzam się z tym... Najlepiej zjeść porządne śniadanie i obiad. Wtedy dieta przynajmniej u mnie się jakoś trzyma. I naprawdę nie chodzę głodna.

Post przez Luckitrans » czwartek, 27 cze 2013, 15:22

Wiele osób odpuszcza sobie śniadanie bo rano wolą pospać te 5-10 min dłużej niż zjeść porządne śniadanie. Ja lubię na śniadanie zjeść sobie musli samodzielnie zrobione z jogurtem bądź mlekiem... Pyszne wartościowe śniadanie dające mnóstwo energii na cały dzień.

Post przez Prodigs » środa, 3 lip 2013, 06:35

Luckitrans napisał(a):Wiele osób odpuszcza sobie śniadanie bo rano wolą pospać te 5-10 min dłużej niż zjeść porządne śniadanie. Ja lubię na śniadanie zjeść sobie musli samodzielnie zrobione z jogurtem bądź mlekiem... Pyszne wartościowe śniadanie dające mnóstwo energii na cały dzień.

sniadania się nie opuszcza!:D

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dieta